T U R I S T E N S  L A N D S K A P

Idag reser vi mer än någonsin tidigare i historien, både för arbete och njutning. Vi reser fortare och med mer effektivitet och de resor vi gör på våra semestrar blir allt mer exotiska, samtidigt som resorna blir allt längre.

För flera hundra år sedan var turismen i Europa reserverad endast för de mycket rika. Välbärgade mäns söner skickades på bildningsresor runt Europa på "The Grand Tour". Sedan andra världskriget har turism blivit en av de snabbaste växande industrier runt om i världen, med attraktioner som tillgodoser de behov, önskningar och smak från nästan vem som helst som är villig och har råd att resa.

På våra semesterresor är det sällan att huvudsyftet till åkandet är utbildning. Ändå finns det nästan alltid något vi kan lära oss, om så bara hur vi ska bli eller inte bli av med våra pengar. Anledningar idag till att vi semestrar vida omkring är många men kanske mest för att komma bort från det dagliga livet, njuta av solen, glömma våra problem, shoppa, konfronteras med och jämföra det ovanliga, uppleva kultur, historia, och smaka på mat, dryck och kärlek.

Turistindustrin försöker att ge oss olika sorts motiveringar till varför vi ska besöka precis denna plats, by, storstad, land, etc. Inte så sällan spelar man på känslorna såväl som på plånboken:
"...fly verkligheten en helg...skön avkoppling...med dess pulserande folkliv...det är svårt att ha tråkigt...kort sagt koppla av som man ska göra på en semester...stanna till och njut av det omväxlande landskapet som välkomnar Dig....bekvämt och billigt att vara turist i...mycket lyx för lite pengar...välkommen till vårt internationella köpcentrum..."

1991 startade jag ett projekt att fotografera i och på områden som turister besöker. Vissa av dessa platser har byggts särskilt för turister, andra har anpassats i efterhand och en del var aldrig tänkta som turistattraktioner förrän någon kom på att där fanns pengar att tjäna på turister i just det området. Fotografierna i utställningen är bara en liten del av projektet som kommer att ta flera år att färdigställa. Projektet stöds av Fotohögskolan, Göteborgs Universitet, där jag undervisar i fotografi.

John S. Webb
Helsingborg i november 1992